Herbata matcha
Matcha: Japońska sproszkowana zielona herbata, produkowana z liści krzewów, które kilka tygodni przed zbiorem są osłaniane matami przed promieniami słonecznymi, przez co ich wzrost jest spowolniony, dzięki czemu liście wytwarzają aminokwasy a herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna.
Matcha wpływa korzystnie na nasz organizm, posiada właściwości odprężające, pobudzające, odchudzające, wspomagające odporność, obniżające cholesterol oraz oczyszczające, jest także dobrym źródłem błonnika i witamin.
Możemy ją nie tylko pić, ale dodać do potraw nadając im przez to wyrazisty kolor.
Przyrządź idealną herbatę! Zagotowaną wodę ostudź do około 80 stopni, nagrzej kubek wodą (po czym po chwili wylej), przy użyciu sitka wsyp 3/4-1łyżeczkę proszku, wlej wodę do kubka (1/3 wysokości) i roztrzep proszek tak aby nie powstały żadne grudki, dolej wody do wysokości 2/3 szklanki i mieszaj do czasu powstania pianki. Do smaku można dodać łyżeczkę cukru lub miód.