Ryż

Tak jak ziemniak w kuchni polskiej, tak ryż w kuchni azjatyckiej jest podstawą wielu dań i nie bez powodu, wszak kolebką ryżu są Chiny i do dnia dzisiejszego to tam oraz w Indiach, Japonii, Bangladeszu i Indonezji uprawia się to najbardziej popularne zboże na świecie.
W zależności od rodzaju potrawy potrzebujemy innej odmiany ryżu. Możemy również polegać na własnym guście i kubkach smakowych i używać takiego ryżu, który nam akurat smakuje najbardziej.
W naszej ofercie znajdziecie Państwo najbardziej popularne rodzaje ryżu, dzięki którym przygotujecie pyszne dania kuchni azjatyckiej. Zadbacie przy tym również o swoje zdrowie, gdyż ryż niezależnie od swego rodzaju jest znakomitym źródłem m.in. białka, błonnika, witaminy E, witamin z grupy B, magnezu i żelaza. Nie zawiera przy tym glutenu ani jakichkolwiek alergenów. Oczywiście im mniej ryż oczyszczony, tym zdrowszy, bo to co najbardziej wartościowe znajduje się w zewnętrznych częściach ziarna.

Ze względu na długość ziarna wyróżniamy następujące rodzaje ryżu:
- ryż ziarnisty krótki, który łatwo się skleja, więc świetnie nadaje się do sushi (w naszej ofercie znajdą Państwo szeroki wybór doskonałych jakościowo ryżów do sushi)
- ryż ziarnisty średni np. do risotto
- ryż ziarnisty długi np. jaśminowy czy basmati, który gotujemy na sypko i świetnie komponuje się z sosami i mięsem (w naszym sklepie dostępnych jest wiele rodzajów ryżu jaśminowego i basmati)

Ze względu na kolor wyróżniamy ryż:
- biały, pozbawiony łupiny, otrębów
- brązowy, będący najzdrowszym ryżem ze względu na obecność otrębów
- czerwony, posiadający lekko orzechowy smak
- czarny, charakteryzujący się dużą zawartością żelaza, błonnika i przeciwutleniaczy

Product added to wishlist
Product added to compare.