Sos sojowy – ciemny i jasny

Sos sojowy powstaje w wyniku fermentacji. Może być podawany zarówno w postaci rzadkiej, jak i gęstej – w zależności od regionu. Jest on wynikiem mieszaniny soli, wody, soi oraz pszenicy. Zapraszamy Cię w daleką kulinarną podróż po Indiach i Chinach z orientalnymi sosami sojowymi, których receptura znana jest od ponad 2500 lat. Rozsmakuj się w aromatycznych przyprawach, które podkreślą smak Twoich potraw. Delikatnie słony sos to doskonały dodatek do mięs i ryb. Nadaj daniom azjatyckiego charakteru i zaskocz swoich gości autorskimi przepisami.

Zacznij z nami kulinarną podróż już dziś. Zadzwoń lub napisz i dowiedz się więcej na temat oryginalnych smaków orientu.

Sos sojowy – skład

Na tradycyjnie warzony sos sojowy składają się cztery podstawowe składniki.

Sos sojowy – składniki:

  • ziarna soi,
  • pszenica,
  • sól,
  • woda.

Skład sosu sojowego to nie wszystko, bowiem istotną rolę w tym przypadku odgrywa proces naturalnego warzenia.

Sos sojowy – rodzaje

Sos sojowy japoński to podstawowy składnik kuchni azjatyckiej, który na dobre zagościł również w krajach zachodnich. Najpopularniejsze rodzaje sosu sojowego to:

  • sos sojowy ciemny – bardziej gęsty niż jego jasny odpowiednik, charakteryzuje go dłuższy proces fermentacji. Oprócz standardowych składników często dodaje się do niego melasę lub cukier. Stosowany jako dodatek do duszonych potraw mięsnych;
  • sos sojowy jasny – ma słony smak, rzadką konsystencję i brązowy kolor. Jeśli preferujesz lżejsze dania, wtedy świetnie sprawdzi się jasny sos sojowy. Sklep internetowy Wesoil ma go w swojej ofercie.

W Japonii produkuje się go aż w pięciu odmianach:

  • koikuchi – ciemny sos sojowy, naturalnie warzony. Charakteryzuje go bogaty smak i zapach oraz wyrazisty kolor. Jest to najpopularniejszy rodzaj, który stanowi około 80% spożywanego w Japonii sosu sojowego;
  • sos tamari – skład to przede wszystkim soja i niewielkie ilości pszenicy. Czasem nawet produkowany jest bez jej dodatku, a wtedy uzyskuje się sos sojowy bezglutenowy;
  • usukuchi – jest jaśniejszy niż sos koikuchi, składa się ze sfermentowanego ryżu, glutenu pszennego oraz japońskiego napoju alkoholowego (amazake);
  • saishikomi – dwukrotnie warzony sos sojowy ciemny, charakteryzuje go wyrazisty smak;
  • japoński sos sojowy shiro – w jego składzie przeważa pszenica. Jest słodszy niż pozostałe rodzaje sosów.

Sos sojowy – jasny czy ciemny?

Sos sojowy ciemny a jasny – jaka jest między nimi różnica? Sos sojowy ciemny jest bardziej gęsty i skondensowany, przez co mocno barwi potrawy, w przeciwieństwie do jasnego, który nieznacznie nadaje kolor daniom, do których został użyty. Jasny sos jest również bardziej wodnisty. W kuchni azjatyckiej stanowi nieodłączny element makaronów, sosów oraz zup.

Sos sojowy ciemny – zastosowanie

Jeśli zastanawiasz się, do czego sos sojowy może przydać się w kuchni, to podpowiadamy. Doskonale komponuje się z potrawami z wieprzowiny i wołowiny jak np. smażona wieprzowina z warzywami. Śmiało można poddać go obróbce cieplnej, dlatego nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia. Sosy sojowe sprawdzą się w roli marynaty i podkręcą smak tradycyjnych polskich dań jak gołąbki czy kotlety mielone. Jednak ze względu na intensywny aromat należy stosować je z umiarem. Sos sojowy ciemny – do czego możesz go jeszcze użyć? Możesz przyprawić nim drób, przygotowując na przykład kurczaka w sosie teriyaki. Jako doskonałe dopełnienie smaku dań na bazie surowych ryb, jest również nieodłącznym elementem sushi. Zatem, jaki sos sojowy do sushi wybrać? Warto kupić specjalnie dedykowane do tego dania produkty, ponieważ nierzadko są one nieco łagodniejsze od tradycyjnego ciemnego sosu.

Sos sojowy – cena

Cena sosu sojowego waha się od kilku do kilkudziesięciu złotych. Wszystko zależy od pojemności, producenta i rodzaju sosu sojowego. W naszym sklepie znajdziesz bogatą ofertę, w tym m.in.:

  • Asia Kitchen sos sojowy ciemny – cena ok. 10 zł za 500 ml;

  • Mr. Ming sos sojowy jasny – cena ok. 6 zł za 150 ml;

  • sos sojowy Kikkoman – cena ok. 30 zł za 1 litr.

Zajrzyj również do zakładki “rabaty” i kupuj nasze produkty w promocyjnych cenach.

Dobry sos sojowy – gdzie kupić? Sklep internetowy Wesoil

Zapoznaj się z bogatą ofertą sosów sojowych oraz innych produktów kuchni azjatyckiej sklepu Wesoil. Wzbogać swoje dania o nutę orientu, dodając do nich sos sojowy – zdrowy, smaczny i tani sposób na podkręcenie codziennych smaków.

Product added to wishlist
Product added to compare.