Chow Mein - smażony makaron z warzywami, tofu i grzybami

Co to jest chow mein?
Chow mein to danie kuchni chińskiej, które składa się ze smażonego makaronu z dodatkami - najczęściej warzywami oraz kurczakiem. Spotykane są również wersje z wołowiną, krewetkami, a także z tofu oraz z jajkami.

Jak przygotować chow mein?
Danie przygotowuje się w woku. Warzywa pokrojone w słupki podsmaża się, a następnie łączy z wcześniej ugotowanym makaronem. Ważne, aby nie smażyć potrawy zbyt długo - po usmażeniu każdy składnik powinien być widoczny.

Składniki:
200 g tofu naturalnego
marynata do tofu - 1 łyżka oleju, 1 łyżka sosu sojowego

200 g makaronu chow mein
2 małe marchewki
3 - 4 duże liście kapusty pekińskiej
1/2 pora
6 - 10 grzybów shitake (lub pieczarek)
1 ząbek czosnku
1 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka pasty lub płatków chili (lub inna ilość wedle uznania)
4 łyżki sosu sojowego (lub 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki sosu rybnego)
1 łyżka przyprawy do chow mein lub przyprawy 5 smaków
100 ml wody
2 łyżki oleju (najlepiej arachidowego)
szczypiorek

Tofu smażone na woku

Przygotowanie:

  1. Tofu odciśnij z nadmiaru wody i pokrój w kostkę lub w plasterki. Wymieszaj z łyżką oleju i łyżką sosu sojowego. Odstaw co najmniej na godzinę.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przelej zimną wodą.
  3. Marchew, kapustę pekińską i pora pokrój w długie, cienkie paski.
  4. Jeśli używasz grzybów shitake, namocz je wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. W woku lub na patelni podsmaż łyżkę oleju. Dodaj posiekany czosnek, starty imbir oraz chili. Podsmaż przez chwilę, po czym dodaj tofu i podsmażaj do zarumienia.
  6. Odłóż tofu na bok, a do woka lub na patelnię ponownie dodaj łyżkę oleju.
  7. Na rozgrzany olej wyłóż warzywa oraz pokrojone w plasterki grzyby lub pieczarki.
  8. Podsmażaj przez 2 - 3 minuty (warzywa nie powinny się rozpadać, więc nie wydłużaj czas smażenia).
  9. Na koniec do całości dodaj wcześniej ugotowany makaron, sos sojowy, sos rybny, przyprawę oraz wodę. Wymieszaj i przykryj. Duś przez kolejne 2 minuty.
  10. Gotową potrawę posyp posiekanym szczypiorkiem.


Marynowanie tofu w sosie sojowym z dodatkiem oleju arachidowego.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Product added to compare.