Kurczak GONG BAO - kurczak po chińsku z orzeszkami

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 cebule szalotki lub dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju - najlepiej arachidowego
  • 50 g orzeszków ziemnych (niesolonych)

MARYNATA

  • 2 łyżeczki sosu sojowego (jasnego)
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

SOS

  • 2 łyżeczki sosu sojowego (ciemnego)
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oleju - najlepiej arachidowego
  • szczypta chili (lub więcej)

Wykonanie:

  1. Oczyszczone piersi z kurczaka pokrój w dość dużą kostkę.
  2. Składniki na marynatę wymieszaj, a następnie połącz z pokrojonym kurczakiem. Mięso włóż do lodówki na kilka godzin (co najmniej na 2 godziny).
  3. Pokruszone lub posiekane orzeszki ziemne upraż na suchej patelni.
  4. Kiedy mięso zamarynuje się, w woku lub na patelni rozgrzej łyżkę oleju i dodaj kurczaka. Obsmaż go, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj posiekaną w paski paprykę, pokrojoną w piórka cebulę, przetarty czosnek, starty imbir oraz szczyptę pieprzu.
  5. Całość podsmażaj, aż mięso będzie gotowe. W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki na sos, a następnie zalej nim mięso. Dodaj też prażone orzeszki. Całość wymieszaj i kontynuuj smażenie jeszcze przez ok. 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
  6. Podawaj z ryżem lub z makaronem ryżowym.

gong bao

Komentarze (2)

    • Agnieszka
    • 2020-10-28 20:22:48
    Bardzo fajny przepis, ja dodałam zamiast orzechów ziemnych, orzechy nerkowca :)
    • Magda
    • 2020-10-28 22:23:10
    Apetycznie wygląda, chyba wypróbuję przepis

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Product added to compare.