Pad Thai z kurczakiem

Czym jest pad thai?
Pad thai to danie kuchni tajskiej, składające się z makaronu ryżowego, jajek, kurczaka, krewetek, tofu, kiełków fasoli mung i sosu. Sos do pad thai zawiera wszystkie smaki oprócz gorzkiego - sos składa się z sosu rybnego, pasty z tamaryndowca i cukru palmowego, połączonych w równych proporcjach.
W Tajlandii pad thai jest daniem street food, ale dzięki swoim walorom smakowym znany i serwowany jest na całym świecie.
 

Jak zrobić pad thai i na co zwrócić uwagę?
Pad thai najlepiej przygotować w woku, ale można też użyć głębokiej patelni. Najlepszy smak uzyskamy, gdy każdy kluczowy składnik potrawy przygotujemy oddzielnie, a na koniec połączymy wszystkie komponenty dania. Ważne jest, aby nie przesuszyć kurczaka i/lub krewetek. Należy zwrócić uwagę również na dobór składników - powinny być dobrej jakości. Dodatkowo, najlepszy makaron do pad thai to makaron ryżowy o szerokości 5 lub 7 mm.
 
Pad thai z kurczakiem - prosty przepis krok po kroku.
Poniżej prezentujemy przepis na pad thai z kurczakiem. Jeśli chcesz, kurczaka możesz zastąpić krewetkami lub tofu. Najlepszy pad thai uzyskasz z dodatkiem takich składników, jak świeże kiełki fasoli mung, cukier palmowy i pasta z tamaryndowca, jednak zawsze możesz użyć zamienników - nadal będzie pysznie, chociaż oczywiście polecamy użyć tradycyjnych składników.
 
Składniki:
150 g makaronu ryżowego
200 g piersi z kurczaka (można zamienić na tofu lub krewetki)
2 jajka
1/2 szkl. kiełków fasoli mung (najlepiej świeżych, ale mogą być z puszki)
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 cm korzenia imbiru
50 g orzeszków ziemnych
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju (najlepiej arachidowego)
zielona cebulka
 
Sos:
3 łyżki sosu rybnego (lub sosu sojowego)
3 łyżki pasty z tamaryndowca (można zamienić na sok z cytryny lub z limonki)
3 łyżki cukru palmowego (lub zwykłego cukru)
chili - ilość według uznania
 
Wykonanie:
Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie i zostaw na ok. 30 minut.
Składniki na sos wymieszaj.
Pierś z kurczaka pokrój w dość małe paski i wymieszaj z sosem sojowym.
Szalotkę, czosnek i imbir posiekaj.
W woku lub na patelni rozgrzej olej. Wbij jajka i podsmażaj mieszając, aż jajka będą ścięte, po czym zdejmij je z woka. Następnie w woku podsmaż pierś z kurczaka. Kiedy kurczak będzie usmażony, odłóż ją na bok.
Na koniec do woka daj posiekaną szalotkę, czosnek i imbir. Podsmaż i jeśli to konieczne, dodaj trochę oleju.
Następnie dodaj część przygotowanego sosu (ok. 2/3 całości) oraz namoczony makaron ryżowy. Całość podsmażaj do miękkości makaronu, co jakiś czas mieszając. Jeśli makaron będzie zbyt suchy, dodaj trochę wody.
Do miękkiego makaronu dodaj kiełki fasoli mung, wcześniej przygotowanego kurczaka i usmażone jajka, a także posiekaną zieloną cebulkę. Podsmażaj jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej sosu.
Podawaj z pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Product added to compare.