Jakie produkty są potrzebne do przygotowania sushi? 

czyli najczęstsze pytanie zadawane przez naszych klientów :)

Lista podstawowych produktów do sushi:

  • Ryż do sushi
  • Zaprawa do ryżu
  • Glony nori
  • Mata do zawijania sushi
  • Sos sojowy
  • Chrzan wasabi
  • Tykwa marynowana
  • Rzodkiew marynowana
  • Imbir marynowany
  • Pałeczki bambusowe

   Do tego oczywiście musimy jeszcze zakupić np: wędzonego łososia, świeże mango czy też awokado, paluszki rybne itp... w zależności od tego, na jaki rodzaj sushi mamy ochotę ;)

Kilka słów o produktach wyżej wymienionych:

   Ryż do sushi, to podstawowy i najważniejszy składnik w całym procesie przygotowania sushi. Jeżeli on nam nie wyjdzie, to reszta nie ma już większego znaczenia, bez dobrego ryżu nie ma dobrego sushi i o tym zawsze należy pamiętać! I wcale nie mam tu na myśli kupowania najdroższego ryżu, tylko bardziej chodzi o to, aby go dobrze przygotować :)

   Gotowa zaprawa do sushi służy do przyprawienia naszego ryżu, bez niej byłby mdły i mało wyrazisty. Oczywiście w późniejszym czasie możemy sobie taką zaprawę przygotować sami, według swoich upodobań, ale na początku nie ma co sobie utrudniać :)

   Do zawijania ryżu używamy specjalnych prasowanych i prażonych glonów nori. Jest ich wiele rodzajów: Green, Red, Silver, Gold itp... do tego te standardy nie są identyczne u każdego producenta, więc ten podział to lekka fikcja, ale myślę, że na początek najlepiej wybrać, te pochodzące z Korei, zazwyczaj są one cieńsze i bardziej delikatne w porównaniu z glonami z Chin. Nie musimy się przez to męczyć z ich pogryzieniem, a i smak ich jest mniej intensywny. Mogłoby to trochę zniechęcić na samym początku przygody z sushi, a tego przecież nie chcemy...

   Do zwijania sushi używa się specjalnych mat bambusowych, ich najczęściej spotykane rozmiary to 24x24cm i 27x27cm. Osobiście polecam tą większą, jest wygodniejsza i bardziej solidna.

   Kolejnym bardzo istotnym składnikiem jest sos sojowy, to w końcu w nim zanurzamy gotowe kawałki naszego sushi. Bardzo dużym błędem, który popełniają niektórzy nasi klienci, jest kupowanie taniego sosu, niskiej jakości. Do sushi zawsze należy wybierać sos najwyższej jakości. Tańsze sosy używane są głównie w kuchni "gorącej", gdzie sos poddawany jest obróbce cieplnej, i nie ma aż tak wielkiego znaczenia jego jakość. W przypadku sushi sos ten spożywamy na surowo, więc nie ma tu miejsca na kompromisy.

   Oczywiście w sushi nie może również zabraknąć chrzanu wasabi, można go dodawać do środka rolki, mieszać z sosem sojowym, lub podawać jako osobny dodatek do sushi. Jakiej formy nie wybierzemy, należy pamiętać że jest ekstremalnie ostry, i na pewno nie w jednym nosie się po nim zakręci ;)

   Kolejnym powszechnie używanym dodatkiem do sushi jest marynowana tykwa (kanpyo, marynowana dynia). Zazwyczaj dostępna jest jej słodko-karmelowa wersja, z sosem sojowym i mirinem, która doskonale pasuje w połączeniu z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym.

   Rzodkiew marynowana, twarda i chrupka, przyciąga wzrok swoim jaskrawym kolorem. Idealnie komponuje się z paluszkiem krabowym i ogórkiem. Zazwyczaj słodka, ale czasami możemy ją dostać w wersji bardziej wytrawnej. Wzbogaci smakiem a przede wszystkim kolorem nasze sushi.

   Powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej marynowany imbir, znalazł swoje miejsce również w sushi. Przegryzamy go między różnym kawałkami sushi, w celu oczyszczenia kubków smakowych. Ale jak komuś już zasmakuje to skończy nie tylko jako przerywnik, między kęsami, ale również jako standardowy dodatek do jedzonego kawałka.

   Pałeczki bambusowe to już ostatnia pozycja z naszej listy, używanie ich zazwyczaj nie przychodzi łatwo, ale jak już załapiemy o co chodzi, to wzbudzamy powszechny podziw wśród znajomych :) Oczywiście dla opornych są dostępne pomocniki do pałeczek, które w znacznym stopniu ułatwiają posługiwanie się nimi.

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Product added to compare.