Glony Yaki Nori
Opakowanie 10 ark (25g)
Wyprodukowano w Korea.
Nori to japońska nazwa, która określa wodorosty (sinice) jadalne. W Europie znane są głównie jako element służący do zawijania sushi. Mało kto wie, że są one bogate w wiele minerałów i witamin i warto je wprowadzić do diety. Co dzięki temu zyskamy?
Oto niektóre z właściwości wodorostów:
- działają przeciwzakrzepowo,
- redukują zawartość niedobrego cholesterolu, dzięki temu dobrze wpływają na stan naczyń krwionośnych,
- znajdują zastosowanie w leczeniu dróg moczowych – działają moczopędnie,
- regulują gospodarkę wodną organizmu,
- ułatwiają pozbywania się toksyn z organizmu,
- stosowane w walce z nadwagą i otyłością,
- stymulują regenerację naskórka,
- wzmacniają naszą odporność,
- mają właściwości antyoksydacyjne.
Aby przygotować sushi maki, na owiniętą folią spożywczą matę do sushi kładziemy nori (błyszczącą stroną do dołu) i na nori wykładamy ryż. Musi być to w miarę cienka warstwa, aby rolka nie była za gruba i łatwo się zwijała. na górze nori zostawiamy około centymetrowy pasek bez ryżu, który na koniec zwilżymy, aby skleić rolkę. Na środku ryżu w poprzek układamy składniki, które chcemy użyć w danej rolce. Łapiemy od dołu nori i zawijamy rolkę do góry, na końcu bardzo dobrze ją dociskając.
- Termin przydatności
- 2023-11-18
- Cena produktu za 100 gram
- 59,96 zł