Grzyby suszone MUN 1kg nitki, paski, cięte
Green PagodaGrzyby suszone MUN nitki
Opakowanie 1kg
Kraj pochodzenia: Chiny.
Składniki: grzyby mun.
Wartości odżywcze w 100g produktu
wartość energetyczna 368,80kcal,
tłuszcze 0,6g (w tym nasycone 0g),
węglowodany 70,2g (w tym cukry 0g),
sól 0,02g.
Inne nazwy tego grzyba to Mu Err, Mung, black fungus czy Wood Ear.
Grzyby Mun to podstawowy produkt wegetariańskiej kuchni chińskiej oraz niezastąpiony składnik popularnych sajgonek. Mają łagodny, grzybowy smak i przyjemną chrupką konsystencję. Moczy się je w wodzie ok. 20 minut do nawet paru godzin (w zależności od potrzeb), gdzie grzyb powiększa się co najmniej pięć razy. Dodaje się do potraw w czasie gotowania lub smażenia. Idealny dodatek do sosów, zup, sałatek oraz dań bezmięsnych. Grzyby Mun dobrze smakują również z ostrymi przyprawami. Polecamy dodawać je do potraw typu curry i do ostrych potraw z chili, czosnkiem i sosami sojowymi.
Oprócz orientalnych zastosowań, można z powodzeniem stosować je w polskiej kuchni: bigos, różnego rodzaju sosy itp. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia :)
- Termin przydatności
- 2024-01-31
- Cena produktu za 100 gram
- 7,80 zł