Spirulina w proszku 100g

Spirulina w proszku 250g

Na stanie
19,50 zł
brutto Dostawa w ciągu 1-3 dni.

Spirulina w proszku - suplement diety

Opakowanie 250g

Termin przydatności do spożycia - 11.2019r.

Składniki: spirulina w proszku.

Kraj pochodzenia: Chiny.

Może zawierać śladowe ilości alergenów.

Dawkowanie: do 4g dziennie, wymieszać proszek w letniej wodzie i pić pół godziny przed posiłkiem.

Wartości odżywcze w 100g produktu

wartość energetyczna  1214kj/290kcal,

tłuszcze 7,72g (w tym nasycone 2,65g),

węglowodany 23,9g (w tym cukry 3,1g),

białko 57,47g, sól 2,62g, błonnik 3,6. 

ZDROWIE I SPRAWNOŚĆ FIZYCZNA DZIĘKI SPIRULINIE !!!

POSIADA BEZPOŚREDNI WPŁYW NA RÓWNOWAGĘ KWASOWO-ZASADOWĄ W ORGANIZMIE A TAKŻE:

- wspomaga utrzymanie naturalnej flory bakteryjnej jelit

- dostarczając żelazo , wpływa na likwidację anemii

- zapewnia wysoki wzrost witalności

- wiąże metale ciężkie i wspomaga ich wydalanie

- usprawnia pracę gruczołu tarczycy

- wspomaga leczenie chorób układu krążenia

- wpływa na zmniejszenie zawartości cholesterolu we krwi

- wpływa na regulację stężenia cukru we krwi

- wpływa na regulacje ciśnienia tętniczego krwi

- redukuje skutki uboczne radio i chemioterapii

- ogólnie posiada pozytywne działanie i wspomaga system immunologiczny

WSPOMAGA DIETĘ ODCHUDZAJĄCĄ I UTRZYMUJĘ WAGĘ.

DAJE ORGANIZMOWI POTRZEBNE SUBSTANCJE ODŻYWCZE A JEDNOCZEŚNIE WYPEŁNIA ŻOŁĄDEK DAJĄC UCZUCIE SYTOŚCI

BOTANIKA I EKOLOGIA

Spirulina- mikro alga spiralna, zaliczana jest do Cyjanobakterii, nazywanych również niebieskimi glonami. Najstarsze skały sedymentacyjne zawierające skamieniałości wskazują, że Cyjanobakterie pojawiły się już przed 3,5 miliardem lat, jako pierwsze zielone organizmy na niezamieszkanej, niezagospodarowanej Ziemi. Ich osiągnięciem ewolucyjnym było posiadanie chlorofilu, który posłużył do fotosyntezy, a więc do syntezy związków organicznych i produkcji tlenu. Ten sam chlorofil występujący u alg pierwotnych jest obecny we wszystkich roślinach zielonych po dziś dzień. Energia słoneczna jest wykorzystywana nie tylko przez chlorofil, lecz również przez inne barwniki, jak na przykład wartościowy dla zdrowia Beta- Karoten i interesująca z farmaceutycznego punktu widzenia Fikocyjanina. Spirulina posiada niezwykle duże zasoby tego barwnika. Dodatkowo zawiera całą gamę witamin i związków mineralnych, wspierające zdrowotnie enzymy, antyoksydanty oraz największą zawartość białka ze wszystkich naturalnych środków spożywczych.

WARTOŚĆ ZDROWOTNA

Substancje odżywcze i czynnie działające zawarte w spirulinie:

Spirulina jest często określana jako doskonale wartościowe, super- pożywienie. W żadnym innym produkcie spożywczym, niezależnie czy roślinnym, czy zwierzęcym, nie ma tak dużej zawartości białka i kompletnego zestawu substancji odżywczych. Szczególnie dotyczy to substancji, których brakuje w dzisiejszym pokarmie lub na skutek codziennych obciążeń cierpimy na ich niedobory, są to: żelazo, selen, witamina A i B12, które są obecne w spirulinie w dużych ilościach. Alga ta jest również interesująca ze względu na relatywnie wysoką zawartość potasu przy jednocześnie niewielkiej zawartości sodu. Dzienne zapotrzebowanie na niektóre związki mineralne może być w znacznym stopniu pokryte już przy 10-cio gramowym spożyciu spiruliny i minimalnym dostarczeniu węglowodanów i tłuszczy. Spirulina znajduje się w kręgu zainteresowań wielu ludzi odchudzających się i poszczących, gdyż10 gramów ma tylko 36 kalorii. Spożywanie spiruliny praktycznie nie pociąga za sobą żadnego ryzyka, na co wskazują doświadczenia żywienia ludzkiego w kręgach wielu kultur, które sięgają setek a nawet tysiąca lat. Poza tym spirulina bogata jest w określone substancje wspierające zdrowotnie, które łącznie określa się mianem antyoksydantów, które odgrywają znaczną rolę w hamowaniu procesów starzenia i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Poza tym znajdują się też takie substancje jak sulfolipidy i polisacharydy, których aktywność przeciw chorobowa w różnych testach farmakologicznych wypadała bardzo obiecująco. Związki te wywierają działanie przeciw wirusowi HIV i opryszczki. Ponieważ spirulina nie posiada twardej ściany celulozowej, należy do substancji łatwostrawnych. Wszystkie witaminy i związki mineralne w niej zawarte są łatwo przyswajalne przez organizm, ponieważ występują jako połączenia organiczne.

BIAŁKA

Spirulina zawiera ponad 60% wysokowartościowego białka, szczególnie zalecanego do spożycia, gdyż zawiera pożądane aminokwasy egzogenne, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka. Wartość białka spiruliny jest porównywalna z wartością białka pochodzenia zwierzęcego, jednakże białko z tej algi jest o wiele bardziej zdrowsze, gdyż nie obciąża organizmu cholesterolem. Poza tym pokrywamy zapotrzebowanie na białko z najsmaczniejszego ze wszystkich źródła.

WITAMINY

Spirulina zawiera bogaty zestaw witamin (Tabela nr1). Alga ta przy dziennym spożyciu 2 do 3 gram pokrywa zapotrzebowanie na Wit .A i B12. Witaminy i związki mineralne jak również inne wartościowe substancje występują w tym naturalnym pożywieniu jako związki związane biologicznie. Takie kompleksy lepiej nadają się do wykorzystania przez organizm niż syntetyczne substancje niezwiązane. Jednocześnie są one łatwiej tolerowane przez żołądek i jelita. Organizm wybiera tylko te komponenty z szerokiej oferty dostarczanych zdrowych, różnorodnych substancji, których naprawdę potrzebuje. Niebezpieczeństwo toksycznego przedawkowania, które istnieje przy substytucji syntetyczną witaminą A, tutaj praktycznie nie występuje.

Brak komentaszy

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Produkt dodany do listy życzeń
Produk dodany do porównania

Uwaga: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany
ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane
w pamięci urządzenia.