Makaron RAMEN 375g

    Makaron RAMEN 375g

    Na stanie
    8,80 zł

    Makaron ramen

    Opakowanie 375g (5x75g)

    Wyprodukowano w Chinach.

     

    Składniki: mąka pszenna 99%, sól.

    Wartości odżywcze w 100g produktu

    wartość energetyczna  1493kj/357kcal,

    tłuszcze 1g (w tym nasycone 0,3g),

    węglowodany 73g (w tym cukry 1,7g),

    białko 12g, sól 1g.

    Makaron dedykowany do azjatyckiej zupy Ramen.

    ZUPA RAMEN

    • 1 ostra papryka
    • 2 garście suszonych grzybów mun
    • kilka grzybków shitake suszonych, tak mniej więcej 10 sztuk
    • 1 kg marchwi
    • 4 korzenie pietruszki
    • ½ korzenia selera
    • 3 cebule
    • 15 cm kawałek glonów kombu
    • kawałek świeżego imbiru
    • 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
    • 60 ml sosu tamari
    • 2 łyżki jagód goji
    • 2 trawy cytrynowe
    • 1 łyżka ziaren kolendry
    • 1 łyżka ziaren kminu
    • 5 litrów wody
    • 50 ml oleju

    Do podania bezpośrednio do miski

    • makaron ugotowany
    • smażone tofu
    • kukurydza ugotowana
    • chilli
    • kawałki nori
    • czarny sezam
    • cebulka dymka
    • pak choi
    • sos sojowy
    • mirin (słodkie wino)
    1. Grzybki zalać wrzątkiem i zostawić na kilka godzin do napęcznienia.
    2. Marchewki, pietruszki, cebule i seler obrać. Przekroić na pół. Mieszać w misce z olejem. Ukłożyć na blasze piekarnika i piec przez 20-25 minut w 220 stopniach z termoobiegiem lub grillem. Warzywa muszą się przypiec.
    3. Do garnka włożyć upieczone warzywa razem z olejem, grzyby razem z płynem, w którym się moczyły, jagody goi, grzybki mun, kombu, pokrojoną na kawałki trawę cytrynową, imbir w plasterkach, ostrą paprykę, kolendrę, pieprz, kmin, sos tamari, oraz sól. Dopełnić wodą.
    4. Zupę gotować około 2 godzin. Na ostatnia minutę wrzucić kapustę pak choi i wyłowić na talerz.
    5. Wyjąć warzywa, można wywar przecedzić. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku sosem sojowym, mirinem, cukrem i solą.
    6. Zupa ramen powinna mieć wyrazisty kolor, zbliżonym do rosołu. Powinna być aromatyczna i słodkawa w smaku.
    7. Gotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Tofu podsmażyć, cebulkę posiekać, kukurydzę podgotować jeśli jest świeża, jeśli z puszki lub słoika to tylko odlać. Grzybki tez wyłowić i przygotować do zupy.
    8. W miskach lub głębokich talerzach ułożyć wszystkie warzywa i grzyby, nalać wywar, mirin, trochę tamari, posypać sezamem
    Termin przydatności
    2024-03-01
    Cena produktu za 100 gram
    2,35 zł
    No reviews

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    8 innych produktów w tej samej kategorii:

    Product added to wishlist
    Product added to compare.