Składniki: mąka pszenna 99%, sól.
Wartości odżywcze w 100g produktu
wartość energetyczna 1493kj/357kcal,
tłuszcze 1g (w tym nasycone 0,3g),
węglowodany 73g (w tym cukry 1,7g),
białko 12g, sól 1g.
Makaron dedykowany do azjatyckiej zupy Ramen.
ZUPA RAMEN
- 1 ostra papryka
- 2 garście suszonych grzybów mun
- kilka grzybków shitake suszonych, tak mniej więcej 10 sztuk
- 1 kg marchwi
- 4 korzenie pietruszki
- ½ korzenia selera
- 3 cebule
- 15 cm kawałek glonów kombu
- kawałek świeżego imbiru
- 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
- 60 ml sosu tamari
- 2 łyżki jagód goji
- 2 trawy cytrynowe
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 łyżka ziaren kminu
- 5 litrów wody
- 50 ml oleju
Do podania bezpośrednio do miski
- makaron ugotowany
- smażone tofu
- kukurydza ugotowana
- chilli
- kawałki nori
- czarny sezam
- cebulka dymka
- pak choi
- sos sojowy
- mirin (słodkie wino)
- Grzybki zalać wrzątkiem i zostawić na kilka godzin do napęcznienia.
- Marchewki, pietruszki, cebule i seler obrać. Przekroić na pół. Mieszać w misce z olejem. Ukłożyć na blasze piekarnika i piec przez 20-25 minut w 220 stopniach z termoobiegiem lub grillem. Warzywa muszą się przypiec.
- Do garnka włożyć upieczone warzywa razem z olejem, grzyby razem z płynem, w którym się moczyły, jagody goi, grzybki mun, kombu, pokrojoną na kawałki trawę cytrynową, imbir w plasterkach, ostrą paprykę, kolendrę, pieprz, kmin, sos tamari, oraz sól. Dopełnić wodą.
- Zupę gotować około 2 godzin. Na ostatnia minutę wrzucić kapustę pak choi i wyłowić na talerz.
- Wyjąć warzywa, można wywar przecedzić. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku sosem sojowym, mirinem, cukrem i solą.
- Zupa ramen powinna mieć wyrazisty kolor, zbliżonym do rosołu. Powinna być aromatyczna i słodkawa w smaku.
- Gotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Tofu podsmażyć, cebulkę posiekać, kukurydzę podgotować jeśli jest świeża, jeśli z puszki lub słoika to tylko odlać. Grzybki tez wyłowić i przygotować do zupy.
- W miskach lub głębokich talerzach ułożyć wszystkie warzywa i grzyby, nalać wywar, mirin, trochę tamari, posypać sezamem