Gochujang

    Ostra pasta chili gochujang kimchi 170g Sempio

    Na stanie
    15,50 zł

    Pasta chili Gochujang

    Opakowanie 170g

    Wyprodukowano w Korei.

     

    Składniki: sfermentowana pasta ryżowa (ryż, woda, sól); syrop glukozowy, ostra papryka w proszku 11%, woda, pasta z soi fermentowanej (soja, woda, sól), alkohol, sól, ekstrakt pszenicy, mieszanka przypraw z soją (woda, sól, soja, gluten pszenny, alkohol, ekstrakt drożdżowy, maltodekstryna), ekstrakt z soku z czosnku.

    Produkt zawiera soję, pszenicę. Produkt zawiera alkohol.

    Wartości odżywcze w 100g produktu

    wartość energetyczna  843kj/199kcal,

    tłuszcze 1,4g (w tym nasycone <0,1g),

    węglowodany 39g (w tym cukry 25g),

    białko 6,2g, sól 6,6g.

    Pasta gochujang jest jedną z najważniejszych i najpopularniejszych przypraw w Korei. Produkowana z czerwonej ostrej papryki chili, kleistego ryżu, fermentowanej soi oraz soli. Gochujang często nazywany jest koreańskim ketchupem i podobnie jak on ma bardzo szerokie zastosowanie. Dobrze sprawdzi się bowiem zarówno jako dip lub podkręci smak mięsa, zup, sosów, jak i doda ostrości innej ulubionej potrawie. Pasta ta nada każdej potrawie całkowicie inny, egzotyczny smak.

    Przepis na pikantny gulasz z kurczaka :

    Składniki (na około 2 porcje):

    - jedna duża podwójna pierś kurczaka, pokrojona kostkę
    - 2-3 ziemniaki, obrane ze skóry, pokrojone w kostkę
    - 1 marchew, obrana, pokrojona w plasterki
    - 1-2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    - kawałek świeżego imbiru (do smaku), drobno posiekany

     sos:
    - 1 łyżeczka brązowego cukru
    - 2 łyżki jasnego sojowego jasnego
    - 2 łyżki sake (lub białego wytrawnego wina)
    - 1 łyżeczka płynnego miodu
    - 2 łyżki pasty gochujang

     do podania:
    - 1 łyżka oleju sezamowego
    - 1 łyżeczka ziaren sezamu
    - pół pęczka szczypioru, posiekanego

    Przygotowanie:

    Mieszamy cukier z sosem sojowym i sake, do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy pastę gochujang, miód i pieprz, ponownie mieszamy.

    Do garnka wkładamy kurczaka, ziemniaki, marchew, czosnek i imbir. Wlewamy sos, dodajemy szklankę wody i całość dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy około 30 minut. Przed końcem gotowania zdejmujemy pokrywkę, żeby sos się zagęścił. Gulasz mieszamy delikatnie i z umiarem, żeby nie rozwalić ziemniaków.

    Przed podaniem dodajemy olej sezamowy, ziarna sezamu i posiekany szczypior.

    Smacznego!

    Termin przydatności
    2024-02-24
    Cena produktu za 100 gram
    9,12 zł
    No reviews

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    8 innych produktów w tej samej kategorii:

    Product added to wishlist
    Product added to compare.