Ostra pasta chili (gochujang) kimchi 500g koreańska

Na stanie
17,00 zł
Netto Dostawa w ciągu 1-3 dni.

Pasta chili Gochujang

Opakowanie 500g

Termin przydatności do spożycia - 20.06.2019r.

Wyprodukowano w Korei.

Składniki: ryż sfermentowany (ryż, woda, sól, grzyb Aspergillius Oryzae); syrop glukozowy, pasta z papryki 13% (ostra papryka w proszku, czosnek, imbir, sól, woda); ostra papryka w proszku 6%, sfermentowana pasta z soi (soja, woda, sól, grzyb Aspergillus Oryzae); alkohol < 3%; woda, sól, pszenica, sfermentowany sos sojowy (soja, woda, sól, pszenica, alkohol, ekstrakt z drożdży); koncentrat z czosnku.

Wartości odżywcze w 100g produktu

wartość energetyczna  964kj/228kcal,

tłuszcze 1,5g (w tym nasycone 0,1g),

węglowodany 48g (w tym cukry 23g),

białko 4g, sól 5,6g.

Pasta gochujang jest jedną z najważniejszych i najpopularniejszych przypraw w Korei. Produkowana z czerwonej ostrej papryki chili, kleistego ryżu, fermentowanej soi oraz soli. Gochujang często nazywany jest koreańskim ketchupem i podobnie jak on ma bardzo szerokie zastosowanie. Dobrze sprawdzi się bowiem zarówno jako dip lub podkręci smak mięsa, zup, sosów, jak i doda ostrości innej ulubionej potrawie. Pasta ta nada każdej potrawie całkowicie inny, egzotyczny smak.

Przepis na pikantny gulasz z kurczaka :

Składniki (na około 2 porcje):

- jedna duża podwójna pierś kurczaka, pokrojona kostkę
- 2-3 ziemniaki, obrane ze skóry, pokrojone w kostkę
- 1 marchew, obrana, pokrojona w plasterki
- 1-2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- kawałek świeżego imbiru (do smaku), drobno posiekany

 sos:
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki jasnego sojowego jasnego
- 2 łyżki sake (lub białego wytrawnego wina)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżki pasty gochujang

 do podania:
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- pół pęczka szczypioru, posiekanego

Przygotowanie:

Mieszamy cukier z sosem sojowym i sake, do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy pastę gochujang, miód i pieprz, ponownie mieszamy.

Do garnka wkładamy kurczaka, ziemniaki, marchew, czosnek i imbir. Wlewamy sos, dodajemy szklankę wody i całość dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy około 30 minut. Przed końcem gotowania zdejmujemy pokrywkę, żeby sos się zagęścił. Gulasz mieszamy delikatnie i z umiarem, żeby nie rozwalić ziemniaków.

Przed podaniem dodajemy olej sezamowy, ziarna sezamu i posiekany szczypior.

Smacznego!

Brak komentaszy

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Produkt dodany do listy życzeń
Produk dodany do porównania

Uwaga: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany
ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane
w pamięci urządzenia.