Pasta miso red, czerwona 400g Japonia

Pasta miso red, czerwona 400g Japonia

Na stanie
12,00 zł
Netto Dostawa w ciągu 1-3 dni.

Pasta miso czerwona

Opakowanie 400g

Termin przydatności do spożycia - 18.08.2018r.

Wyprodukowano w Japonii.

Składniki: soja, ryż, woda, sól, alkohol.

Wartości odżywcze w 100g produktu

wartość energetyczna  810kj/193kcal,

tłuszcze 5,8g (w tym nasycone 0,9g),

węglowodany 25g (w tym cukry 11g),

białko 10g, sól 11,3g.

Pasta miso powstaje w wyniku fermentacji soi, wzbogaconej różnymi rodzajami zbóż
– najczęściej, ryżem i jęczmieniem,a także soli morskiej.
Proces fermentacji trwa od 3 miesięcy do 3 lat,przez co pasta jest niezwykle bogata
w enzymy,bakterie mlekowe i składniki odżywcze, a w szczególności witaminy: K i B,
fosfor,żelazo,wapń,potas,lecytynę oraz niezbędne aminokwasy.Należy podkreślić,że jest
źródłem pełnowartościowego białka,które jest łatwiej przyswajalne przez organizm.
Polecane jest szczególnie w przypadku niedostatecznej ilości minerałów. Pastę miso wykorzystuje się zazwyczaj jako bazę do zupy miso.
Można także użyć miso do robienia sosów czy zapraw do mięs, ryb i warzyw.
W zależności od receptury miso może mieć różne kolory i konsystencję.
Dwie najbardziej popularne pasty miso to:miso czerwone i miso białe.
Im dłuższy okres dojrzewania tym ciemniejsze i bardziej słone miso.
Miso to przyprawa, trzeba ją więc stosować z umiarem i wyczuciem,
gdyż jest dość słona.Należy pamiętać,aby pastę miso dodawać do zupy i innych dań
na sam koniec,gdyż podczas gotowania uległyby zniszczeniu cenne,biologiczne bakterie.


A oto przepis na prosta zupę z wykorzystaniem pasty miso:

ZUPA JARZYNOWA Z MISO

Składniki:

- 250g cienko pokrojonej wieprzowiny

- 1 ziemniak

- 1 por

- 1/2 marchewki

- ząbek czosnku

- 6 grzybów, np boczniaków czy brązowych pieczarek

- ćwiartka kapusty chińskiej lub włoskiej

- kawałek (ok. 8 cm) rzodkwi japońskiej daikon

- szczypta pieprzu białego

- łyżka oleju

- 3 płaskie łyżeczki ciemnej pasty miso

- 1200 ml wody

Wykonanie:

Warzywa obrać, opłukać. Ziemniaki, marchewkę, daikon i kapustę pokroić w kostkę jednakowej wielkości – ok.1,5 x 1,5 cm. Czosnek drobno posiekać. Pora (również część zieloną) przekroić na pół wzdłuż , a następnie w poprzek na paseczki szerokości ok.0,5 cm. Grzyby oczyścić (nie płukać), pokroić w paski. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, przesmażyć na oleju – dodając kolejno- czosnek, pora, grzyby, marchewkę i ziemniaki. Jak wydzielą zapach, wlać wodę i zagotować. Do gotującej się zupy dodać najpierw daikon , a po 10 min. kapustę i mięso. Miso rozprowadzić czterema łyżkami gorącego wywaru, wlać do zupy, doprawić pieprzem i gotować jeszcze minutę. Zupę podawać gorącą, posypaną szczypiorkiem. Smacznego :)

Czerwoną pastę miso wyprodukowano z ziaren soi, ryżu i soli.

Poddana została dłuższemu procesowi fermentacji w celu stworzenia dojrzalszego smaku.

Jej intensywny, słony smak jest częstym wyborem osób lubiących bogatszy smak potraw.

Zastosowanie:

Tak jak każdą pastę miso, używa się do zup, sosów i marynat.

Brak komentaszy

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

13 innych produktów w tej samej kategorii:

Produkt dodany do listy życzeń
Produk dodany do porównania

Uwaga: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany
ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane
w pamięci urządzenia.