Strona wykorzystuje pliki cookies - korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko

Pasta miso red, czerwona 400g Japonia Powiększ

Pasta miso red, czerwona 400g Japonia

Nowy

Miso Shiro

Pasta miso red
Opakowanie 400g
Wyprodukowano w Japonii.
Składniki: soja, ryż, woda, sól, alkohol.

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

12,00 zł

Spend 199,00 zł more and get Free Shipping!
Pasta miso powstaje w wyniku fermentacji soi, wzbogaconej różnymi rodzajami zbóż – najczęściej, ryżem i jęczmieniem,a także soli morskiej.Proces fermentacji trwa od 3 miesięcy do 3 lat,przez co pasta jest niezwykle bogata w enzymy,bakterie mlekowe i składniki odżywcze,a w szczególności witaminy: K i B,fosfor,żelazo,wapń,potas,lecytynę oraz niezbędne aminokwasy.Należy podkreślić,że jest źródłem pełnowartościowego białka,które jest łatwiej przyswajalne przez organizm.Polecane jest szczególnie w przypadku niedostatecznej ilości minerałów.
Pastę miso wykorzystuje się zazwyczaj jako bazę do zupy miso. Można także użyć miso do robienia sosów czy zapraw do mięs, ryb i warzyw. W zależności od receptury miso może mieć różne kolory i konsystencję. Dwie najbardziej popularne pasty miso to:miso czerwone i miso białe.Im dłuższy okres dojrzewania tym ciemniejsze i bardziej słone miso.Miso to przyprawa, trzeba ją więc stosować z umiarem i wyczuciem, gdyż jest dość słona.Należy pamiętać,aby pastę miso dodawać do zupy i innych dań na sam koniec,gdyż podczas gotowania uległyby zniszczeniu cenne,biologiczne bakterie.

A oto przepis na prosta zupę z wykorzystaniem pasty miso: ZUPA JARZYNOWA Z MISO Składniki: - 250g cienko pokrojonej wieprzowiny - 1 ziemniak - 1 por - 1/2 marchewki - ząbek czosnku - 6 grzybów, np boczniaków czy brązowych pieczarek - ćwiartka kapusty chińskiej lub włoskiej - kawałek (ok. 8 cm) rzodkwi japońskiej daikon
- szczypta pieprzu białego - łyżka oleju - 3 płaskie łyżeczki ciemnej pasty miso - 1200 ml wody Wykonanie: Warzywa obrać, opłukać. Ziemniaki, marchewkę, daikon i kapustę pokroić w kostkę jednakowej wielkości – ok.1,5 x 1,5 cm. Czosnek drobno posiekać. Pora (również część zieloną) przekroić na pół wzdłuż , a następnie w poprzek na paseczki szerokości ok.0,5 cm. Grzyby oczyścić (nie płukać), pokroić w paski. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, przesmażyć na oleju – dodając kolejno- czosnek, pora, grzyby, marchewkę i ziemniaki. Jak wydzielą zapach, wlać wodę i zagotować. Do gotującej się zupy dodać najpierw daikon , a po 10 min. kapustę i mięso. Miso rozprowadzić czterema łyżkami gorącego wywaru, wlać do zupy, doprawić pieprzem i gotować jeszcze minutę. Zupę podawać gorącą, posypaną szczypiorkiem. Smacznego :)

Napisz opinię

Pasta miso red, czerwona 400g Japonia

Pasta miso red, czerwona 400g Japonia

Miso Shiro

Pasta miso red
Opakowanie 400g
Wyprodukowano w Japonii.
Składniki: soja, ryż, woda, sól, alkohol.