Mąka z tapioki
Opakowanie 400g
Kraj pochodzenia: Tajlandia.
Składniki: skrobia z tapioki 100%, woda.
Alergeny: zawiera siarczyny.
Uwaga! w zależności od aktualnej dostawy produkt może być innej firmy niż ten na zdjęciach.
Wartości odżywcze w 100g produktu
wartość energetyczna 1499kj/353kcal,
tłuszcze 1g (w tym nasycone 0g),
węglowodany 85g (w tym cukry 0g),
białko 0,6g, sól 0,03g.
Mąka z tapioki, czyli skrobia produkowana z korzenia manioku. Lekkostrawna, bezwonna, o neutralnym smaku, nie powoduje alergii. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Używana w kuchni indyjskiej i innych południowo-azjatyckich głównie do zagęszczania, do lekkich puddingów, ale też jako składnik ciasta do pierożków.
Przepis na naleśniki z mąki tapioki:
-pół szklanki mleka sojowego
-3 łyżki mąki tapioki
-3 łyżki mąki ryżowej
-1 jajko
-sól, pieprz
-1/4 łyżeczki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Mleko sojowe, mąkę ryżową, tapiokę i jajko lekko solimy, dodajemy odrobinę pieprzu i mieszamy rózgą do uzyskania jednolitego ciasta.
Dużą patelnię delikatnie smarujemy olejem kokosowym (1/4 łyżeczki powinna starczyć na 3 naleśniki) i rozgrzewamy. Wylewamy ciasto na patelnię (na oko, tak aby wyszły z niego 3 naleśniki) i smażymy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
- Termin przydatności
- 2024-03-28
- Cena produktu za 100 gram
- 1,98 zł