Parowar bambusowy do gotowania na parze 20cm

Parowar bambusowy do gotowania na parze 15cm

Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie
39,00 zł
Netto

Sitka bambusowe do gotowania na parze

Średnica 15cm

Zestaw zawiera 2 sitka do gotowania na parze i 1 pokrywkę o średnicy 15cm.

Ostatni raz ten produkt został zakupiony: 2018-05-29

Gotowanie na parze jest naturalnym i zdrowym sposobem dla zachowania wartości odżywczych. Żywność gotowana w tym wysokiej jakości zestawie zachowuje pełnię smaku i aromatu oraz naturalny kolor.

Ten bambusowy parowar nadaje się do przyrządzania praktycznie wszystkich potraw. Uparować możemy np. dania z ryb i owoców morza, dania mięsne, warzywa, mrożonki, japońskie pierożki Shao mai, desery, kasze i ryż.

Czas parowania i wskazówki

  • Ryby: 6-8 minut - owijamy rybę lub wyściełamy dno sitka liściem kapusty pekińskiej, białej lub sałaty – zapobiega przywieraniu.
  • Warzywa: 15-25 minut (ziemniaki 20-30 minut) - należy opłukać warzywa przed gotowaniem, ziemniaki możemy uparować ze skórką.
  • Pulpety mięsne: 10-20 minut.
  • Ryż i kasza: 30 minut – proponujemy ułożyć na dnie sitka ściereczkę tetrową lub lnianą, ewentualnie można użyć liści kapusty pekińskiej lub sałaty.
  • Drób: 40-50 minut - owijamy rybę lub wyściełamy dno sitka liściem kapusty pekińskiej, białej lub sałaty – zapobiega przywieraniu.

- Sitka wkładamy do garnka o podobnym rozmiarze lub do wok-a.

- Należy unikać częstego podnoszenia pokrywki podczas gotowania.

- Poziom wody powinien być poniżej dna sitka, żeby nie stykała się z żywnością.

- W celu uwydatnienia i urozmaicenia walorów smakowych i zapachowych naszych potraw możemy przed parowaniem dodać do wody trochę wytrawnego białego wina, soku z cytryny, zioła świeże oraz suszone, bulion w kostce, przyprawy a także herbatę.

- Ryby, drób i mięso należy przed gotowaniem na parze całkowicie rozmrozić. Warzywa można parować bez rozmrażania.

- Należy pamiętać o uzupełnianiu wody przy daniach wymagających dłuższego czasu gotowania na parze.

Zalecenia producenta:

  • Przed pierwszym użyciem sitka należy delikatnie umyć samą wodą. Parowar jest wykonany z naturalnego bambusa w związku z tym podczas pierwszego gotowania kolor wrzącej wody będzie jasno brązowy. Zabarwienie wody jest nieszkodliwe dla zdrowia.
  • Umieść parowar w naczyniu (garnek, wok) zawierającym wodę, poziom musi być niższy od dna sitka.
  • Po użyciu należy wyczyścić parowar wodą i osuszyć go. W przeciwnym wypadku parowar będzie podatny na uszkodzenia.
  • Jeżeli parowar nie będzie używany przez dłuższy czas, należy zapakować go w torbę foliową lub papier i umieścić w suchym miejscu.
Brak komentaszy

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

3 innych produktów w tej samej kategorii:

Produkt dodany do listy życzeń
Produk dodany do porównania

Uwaga: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany
ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane
w pamięci urządzenia.