Pasta miso red, czerwona 400g Japonia

    Pasta miso red, czerwona 400g Japonia

    Brak na stanie
    14,99 zł

    Pasta miso czerwona

    Opakowanie 400g

    Wyprodukowano w Japonii.

     

    Składniki: soja, ryż, woda, sól, alkohol.

    Wartości odżywcze w 100g produktu

    wartość energetyczna  842kj/201kcal,

    tłuszcze 5,8g (w tym nasycone 0,9g),

    węglowodany 25g (w tym cukry 11g),

    białko 10g, sól 11,3g, błonnik 4,1g.

    Pasta miso powstaje w wyniku fermentacji soi, wzbogaconej różnymi rodzajami zbóż
    – najczęściej, ryżem i jęczmieniem,a także soli morskiej.
    Proces fermentacji trwa od 3 miesięcy do 3 lat,przez co pasta jest niezwykle bogata
    w enzymy,bakterie mlekowe i składniki odżywcze, a w szczególności witaminy: K i B,
    fosfor,żelazo,wapń,potas,lecytynę oraz niezbędne aminokwasy.Należy podkreślić,że jest
    źródłem pełnowartościowego białka,które jest łatwiej przyswajalne przez organizm.
    Polecane jest szczególnie w przypadku niedostatecznej ilości minerałów. Pastę miso wykorzystuje się zazwyczaj jako bazę do zupy miso.
    Można także użyć miso do robienia sosów czy zapraw do mięs, ryb i warzyw.
    W zależności od receptury miso może mieć różne kolory i konsystencję.
    Dwie najbardziej popularne pasty miso to:miso czerwone i miso białe.
    Im dłuższy okres dojrzewania tym ciemniejsze i bardziej słone miso.
    Miso to przyprawa, trzeba ją więc stosować z umiarem i wyczuciem,
    gdyż jest dość słona.Należy pamiętać,aby pastę miso dodawać do zupy i innych dań
    na sam koniec,gdyż podczas gotowania uległyby zniszczeniu cenne,biologiczne bakterie.


    A oto przepis na prosta zupę z wykorzystaniem pasty miso:

    ZUPA JARZYNOWA Z MISO

    Składniki:

    - 250g cienko pokrojonej wieprzowiny

    - 1 ziemniak

    - 1 por

    - 1/2 marchewki

    - ząbek czosnku

    - 6 grzybów, np boczniaków czy brązowych pieczarek

    - ćwiartka kapusty chińskiej lub włoskiej

    - kawałek (ok. 8 cm) rzodkwi japońskiej daikon

    - szczypta pieprzu białego

    - łyżka oleju

    - 3 płaskie łyżeczki ciemnej pasty miso

    - 1200 ml wody

    Wykonanie:

    Warzywa obrać, opłukać. Ziemniaki, marchewkę, daikon i kapustę pokroić w kostkę jednakowej wielkości – ok.1,5 x 1,5 cm. Czosnek drobno posiekać. Pora (również część zieloną) przekroić na pół wzdłuż , a następnie w poprzek na paseczki szerokości ok.0,5 cm. Grzyby oczyścić (nie płukać), pokroić w paski. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, przesmażyć na oleju – dodając kolejno- czosnek, pora, grzyby, marchewkę i ziemniaki. Jak wydzielą zapach, wlać wodę i zagotować. Do gotującej się zupy dodać najpierw daikon , a po 10 min. kapustę i mięso. Miso rozprowadzić czterema łyżkami gorącego wywaru, wlać do zupy, doprawić pieprzem i gotować jeszcze minutę. Zupę podawać gorącą, posypaną szczypiorkiem. Smacznego :)

    Czerwoną pastę miso wyprodukowano z ziaren soi, ryżu i soli.

    Poddana została dłuższemu procesowi fermentacji w celu stworzenia dojrzalszego smaku.

    Jej intensywny, słony smak jest częstym wyborem osób lubiących bogatszy smak potraw.

    Zastosowanie:

    Tak jak każdą pastę miso, używa się do zup, sosów i marynat.

    Termin przydatności
    2000-00-00
    Cena produktu za 100 gram
    3,75 zł
    No reviews

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    8 innych produktów w tej samej kategorii:

    Product added to wishlist
    Product added to compare.