Sos Teriyaki
Opakowanie 300ml
Składniki: woda, cukier, sos sojowy (soja, maka pszenna, woda, wzmacniacz smaku E621, konserwant E211), fruktoza, sól, skrobia z tapioki modyfikowana, barwnik E150c, wzmacniacz smaku E621, środek konserwujący E211, aromat teriyaki, stabilizator E415
Wyprodukowano w Tajlandii.
Wartości odżywcze w 100ml produktu
wartość energetyczna 686kj/161kcal,
tłuszcze 0g (w tym nasycone 0g),
węglowodany 40g (w tym cukry 39g),
białko 0g, sól 9,8g.
Sos, który jest zarazem i słodki i słony. Idealny do marynowania mięs na grilla.
Pasuje zarówno do ryb jak i kurczaka czy mięsa czerwonego. Ostatnio bardzo modne jest podawanie sosu teriyaki do sushi.
Swoją nazwę sos teriyaki zyskał dzięki glazurze, jaką pokrywa potrawy (czasownik "teru" oznacza "błyszczeć").
GRILLOWANA PIERŚ TERIYAKI
- pierś z kurczaka
- 7 łyżek sosu teriyaki
- łyżka marynowanej, mielonej trawy cytrynowej
- 8 ziaren pieprzu syczuańskiego (dla tych, którzy nie lubią zbyt „pieprznych” dań, polecam dać połowę)
Pierś oczyszczamy, płuczemy pod zimną wodą. Kroimy na filety o grubości max 0,5cm.
Sos teriyaki, trawę cytrynową i rozkruszony pieprz syczuański mieszamy.
Łączymy w metalowej misce sos z piersią. Wstawiamy tak zamarynowane mięso do lodówki na 4 godziny.
Rzucamy mięso na gorący ruszt (3/4 wysokości). Smażymy około 10 minut z każdej strony. Najlepiej przekręcać mięso częściej i sprawdzać miękkość widelcem.
- Termin przydatności
- 2023-08-17
- Cena produktu za 100 ml
- 4,30 zł