Sos ostrygowy
Pojemność 600ml
Wyprodukowano w Tajlandii.
Składniki: ekstrakt z ostryg 30%(ostrygi 12%, woda), sos sojowy (soja, mąka pszenna, sól) woda, cukier, sól jodowana, soja, zagęstnik E1414, mąka kukurydziana, regulator kwasowości E575, substancja konserwująca: E211.
Produkt zawiera ostrygi, soję pszenicę.
Wartości odżywcze w 100ml produktu
wartość energetyczna 284kj/67kcal,
tłuszcze <0,5g (w tym nasycone <0,1g),
węglowodany 16g (w tym cukry 11g),
białko 0,7g, sól 7,6g.
Sos ostrygowy jest bardzo gęsty, ciemnobrązowy, ma charakterystyczny słodko-słony smak. Produkuję się go z wyselekcjonowanych, świeżych ostryg; jednak nie ma rybiego smaku ani zapachu. Niezastąpiony w kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza chińskiej, z powodzeniem może być stosowany również w kuchni tradycyjnej. Doskonale podkreśla smak gotowanych dań mięsnych, rybnych, z owoców morza, a także wegetariańskich. Może być również stosowany jako przyprawa stołowa do sałatek. Fantastycznie podnosi aromat i walory smakowe każdej potrawy. Sos ostrygowy można stosować zarówno jako bazę do zup, jak i sos do smażenia. Doskonały również jako marynata do mięs.
- Termin przydatności
- 2023-11-10
- Cena produktu za 100 ml
- 4,50 zł