Strona wykorzystuje pliki cookies - korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko

Sos Teriyaki 500ml MIYATA Powiększ

Sos Teriyaki 500ml MIYATA

Nowy

Sos Teriyaki

Pojemność: 500ml

 

Więcej szczegółów

12,50 zł

Spend 95,00 zł more and get Free Shipping!

Sos, który jest zarazem i słodki i słony. Idealny do marynowania mięs na grilla.

Pasuje zarówno do ryb jak i kurczaka czy mięsa czerwonego. Ostatnio bardzo modne jest podawanie sosu teriyaki do sushi.

Swoją nazwę sos teriyaki zyskał dzięki glazurze, jaką pokrywa potrawy (czasownik "teru" oznacza "błyszczeć").

GRILLOWANA PIERŚ TERIYAKI

  • pierś z kurczaka
  • 7 łyżek sosu teriyaki
  • łyżka marynowanej, mielonej trawy cytrynowej
  • 8 ziaren pieprzu syczuańskiego (dla tych, którzy nie lubią zbyt „pieprznych” dań, polecam dać połowę)

Pierś oczyszczamy, płuczemy pod zimną wodą. Kroimy na filety o grubości max 0,5cm.

Sos teriyaki, trawę cytrynową i rozkruszony pieprz syczuański mieszamy.

Łączymy w metalowej misce sos z piersią. Wstawiamy tak zamarynowane mięso do lodówki na 4 godziny.

Rzucamy mięso na gorący ruszt (3/4 wysokości). Smażymy około 10 minut z każdej strony. Najlepiej przekręcać mięso częściej i sprawdzać miękkość widelcem.

Napisz opinię

Sos Teriyaki 500ml MIYATA

Sos Teriyaki 500ml MIYATA

Sos Teriyaki

Pojemność: 500ml