Sos ostrygowy
Pojemność 4500ml/5kg
Wyprodukowano w Tajlandii.
Składniki:woda (55,5%), cukier (16%), sól (12%), syrop fruktozowy (10%), modyfikowana mąka z tapioki (4%), kwas: E330 (1%), wzmacniacz smaku: E621 (1%), ekstrakt z ostryg (0,1%), barwnik: E150c (0,1%), przyprawa (0,1%), konserwant: E211 (0,1%)
Wartości odżywcze w 100ml produktu
wartość energetyczna 485kj/116kcal,
tłuszcze 0g (w tym nasycone 0g),
węglowodany 28g (w tym cukry 22g),
białko 1,1g, sól 12,7g.
Sos ostrygowy jest bardzo gęsty, ciemnobrązowy, ma charakterystyczny słodko-słony smak. Produkuje się go z wyselekcjonowanych, świeżych ostryg; jednak nie ma rybiego smaku ani zapachu. Niezastąpiony w kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza chińskiej, z powodzeniem może być stosowany również w kuchni tradycyjnej. Doskonale podkreśla smak gotowanych dań mięsnych, rybnych, z owoców morza, a także wegetariańskich. Może być również stosowany jako przyprawa stołowa do sałatek. Fantastycznie podnosi aromat i walory smakowe każdej potrawy. Sos ostrygowy można stosować zarówno jako bazę do zup, jak i sos do smażenia. Doskonały również jako marynata do mięs.
- Termin przydatności
- 2024-08-10
- Cena produktu za 100 ml
- 12,90 zł