Sos Teriyaki 150ml

Sos Teriyaki 150ml

Na stanie
6,00 zł
Netto Dostawa w ciągu 1-3 dni.

Sos Teriyaki

Opakowanie 150ml

Termin przydatności do spożycia - 10.2019r.

Składniki: sos sojowy (soja, sól, maka pszenna, woda), cukier, glukoza, melasa,

sól, imbir, przyprawy, konserwant (sorbinian potasu).

Wyprodukowano w Chinach.

Ostatni raz ten produkt został zakupiony: 2018-05-22

Wartości odżywcze w 100ml produktu

wartość energetyczna 544kj/128kcal,

tłuszcze 0,5g (w tym nasycone 0,1g),

węglowodany 29g (w tym cukry 29g),

białko 2,6g, sól 12,8g.

Sos, który jest zarazem i słodki i słony. Idealny do marynowania mięs na grilla.

Pasuje zarówno do ryb jak i kurczaka czy mięsa czerwonego. Ostatnio bardzo modne jest podawanie sosu teriyaki do sushi.

Swoją nazwę sos teriyaki zyskał dzięki glazurze, jaką pokrywa potrawy (czasownik "teru" oznacza "błyszczeć").

GRILLOWANA PIERŚ TERIYAKI

  • pierś z kurczaka
  • 7 łyżek sosu teriyaki
  • łyżka marynowanej, mielonej trawy cytrynowej
  • 8 ziaren pieprzu syczuańskiego (dla tych, którzy nie lubią zbyt „pieprznych” dań, polecam dać połowę)

Pierś oczyszczamy, płuczemy pod zimną wodą. Kroimy na filety o grubości max 0,5cm.

Sos teriyaki, trawę cytrynową i rozkruszony pieprz syczuański mieszamy.

Łączymy w metalowej misce sos z piersią. Wstawiamy tak zamarynowane mięso do lodówki na 4 godziny.

Rzucamy mięso na gorący ruszt (3/4 wysokości). Smażymy około 10 minut z każdej strony. Najlepiej przekręcać mięso częściej i sprawdzać miękkość widelcem.

Brak komentaszy

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Produkt dodany do listy życzeń
Produk dodany do porównania

Uwaga: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany
ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane
w pamięci urządzenia.