Glony KOMBU
Opakowanie 100g
Kraj pochodzenia: Chiny.
Składniki: glony kombu.
Wartości odżywcze w 100g produktu
wartość energetyczna 777kj/186kcal,
tłuszcze 0,4g (w tym nasycone 0,12g),
węglowodany 25,25g (w tym cukry 0,58g),
białko 6,25g, sól 4,825g.
KOMBU są to algi, inaczej nazywane warzywem morskim.
Zwane są również listownica (laminaria); są na szeroką skalę uprawiane w Japonii.
Kombu stosuje się głównie do zup, jest dobre na wywary.
Można jeść na surowo lub gotowane, ma słodkawy smak
Przed użyciem należy usunąć biały nalot (sól morską),
biały nalot świadczy o dobrej jakości glonów.
Jest to podstawowy składnik bulionu DASHI
Jest używany przy przygotowaniu SUSHI,
dodajemy listek Kombu do garnka podczas gotowania ryżu, zamiast soli.
Do wywaru dla 4 osób dodać kawałek kombu około 4 x 6 cm
W kuchni doskonale jako dodatek do strączkowych, ponieważ dzięki wysokiej zawartości minerałów, świetnie równoważy zawartość białka i tłuszczów, poprawia również ich przyswajalność. Pomaga też rozpuścić w trakcie gotowania zwarte struktury fasolek, zbóż i jarzyn, przez co skraca ich czas gotowania.
- Termin przydatności
- 2023-08-25
- Cena produktu za 100 gram
- 14,50 zł