Sos rybny 300ml

Sos rybny 300ml

Na stanie
5,90 zł
Netto Dostawa w ciągu 1-3 dni.

Sos rybny 300ml

Składniki: ekstrakt z anchois (ryba) 77%, sól, cukier.

Kraj pochodzenia: Tajlandia.

Wartości odżywcze w 100ml produktu

wartość energetyczna 225kj/54kcal,

tłuszcze 0g (w tym nasycone 0g),

węglowodany 2,8g (w tym cukry 2,5g),

białko 11g, sól 26,1g.

Ostatni raz ten produkt został zakupiony: 2018-05-22

Sos rybny to przyprawa używana w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, używana do

doprawiania i dosalania potraw, a także do marynowania mięsa przed przyrządzeniem.

Jest najważniejszym z używanych tam dodatków, obok sosu sojowego. Zrobiony jest ze

sfermentowanych ryb, soli i wody. Za najlepsze uważa się sosy zrobione z pięciu gatunków

ryb, m.in. gurami. Surowe ryby z solą w beczkach fermentuje się na słońcu, do stanu

płynności. Zebrany ekstrakt klaruje się i rozlewa w butelki.

Charakterystyczny zapach i smak, podobne nieco, lecz dużo intensywniejsze niż u solonych

śledzi. Jest słodkawy ponieważ podczas procesu fermentacji dodawany jest do niego cukier.

Już kilka kropel sosu rybnego dodanych do innych potraw, zwłaszcza zup i sosów, podnosi

znacznie ich walory smakowe i podkreśla aromat, łącząc się z pozostałymi składnikami w

smakowitą całość. Charakterystyczny, gryzący aromat tego sosu łagodnieje podczas

gotowania. Jeśli ktoś polubi jego walory smakowe, to z pewnością sos rybny stanie się często używaną

przez niego przyprawą.

Co ciekawe, sos rybny jest tak popularny w kuchni azjatyckiej, że odwiedzając wietnamską lub

tajską restaurację, możemy być niemal pewni, że zamówione przez nas dania zostały

doprawione właśnie takim sosem.

Dzięki swemu Intensywnemu smakowi sos rybny doskonale nadaje się do doprawiania

i dosalania dań rybnych i mięsnych. Dodajemy go w ostatniej fazie gotowania. Sos dobrej

jakości odznacza się przejrzystym, brązowym kolorem.

Przepis na azjatyckie mini mielone

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 ogórka
  • kilka liści sałaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • 1 łyżka + 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 4 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • szczypta płatków papryki

Sposób przyrządzenia:

  • Zmieszać w miseczce sos rybny, 2 łyżeczki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego i płatki papryki. Odstawić.
  • Zmiksować czosnek, zetrzeć na tarce imbir, dodać do mięsa. Wymieszać. Dodać olej sezamowy, ocet ryżowy i sos sojowy. Dobrze wymieszać.
  • Na patelni lekko spryskanej sprayem do pieczenia układać kuleczki uformowane z mięsa, smażyć 5 do 7 minut - tak, żeby były przyrumienione z każdej strony. Z tej ilości mięsa powinny wyjść 24 kuleczki.
  • Rozłożyć sałatę na talerzach, dodać pokrojony w plastry ogórek. Na każdy talerz nałożyć po 6 kuleczek.
  • Skropić przygotowanym wcześniej sosem.
Brak komentaszy

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Produkt dodany do listy życzeń
Produk dodany do porównania

Uwaga: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany
ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane
w pamięci urządzenia.