Sos ostrygowy
Opakowanie 150ml
Wyprodukowano w Tajlandii.
Składniki: ekstrakt z ostryg 30%, sos sojowy, cukier, woda, sól, modyfikowana skrobia z tapioki, mąka kukurydziana, regulator kwasowości: E575, substancja konserwująca E211.
Wartości odżywcze w 100ml produktu
wartość energetyczna 280kj/67kcal,
tłuszcze 0g (w tym nasycone 0g),
węglowodany 16g (w tym cukry 11g),
białko 0,7g, sól 7,6g.
Sos ostrygowy jest bardzo gęsty, ciemnobrązowy, ma charakterystyczny słodko-słony smak. Produkuję się go z wyselekcjonowanych, świeżych ostryg; jednak nie ma rybiego smaku ani zapachu. Niezastąpiony w kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza chińskiej, z powodzeniem może być stosowany również w kuchni tradycyjnej. Doskonale podkreśla smak gotowanych dań mięsnych, rybnych, z owoców morza, a także wegetariańskich. Może być również stosowany jako przyprawa stołowa do sałatek. Fantastycznie podnosi aromat i walory smakowe każdej potrawy. Sos ostrygowy można stosować zarówno jako bazę do zup, jak i sos do smażenia. Doskonały również jako marynata do mięs.
- Termin przydatności
- 2024-06-29
- Cena produktu za 100 ml
- 7,99 zł