Sos rybny 300ml

Sos rybny 700ml SQUID Tajlandia

Na stanie
11,90 zł
Netto Dostawa w ciągu 1-3 dni.

Sos rybny

Pojemność 700 ml

Termin przydatności: 04.2019r.

Składniki: ekstrakt z anchois (ryba) 77%, sól, cukier

Kraj pochodzenia: Tajlandia.

Ostatni raz ten produkt został zakupiony: 2018-06-04

Wartości odżywcze w 100ml produktu

wartość energetyczna 230kj/55kcal,

tłuszcze 0g (w tym nasycone 0g),

węglowodany 3,4g (w tym cukry 3,4g),

białko 10g, sól 24,4g.

     

  Sos rybny - przyprawa używana w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, używana do
      doprawiania i dosalania potraw, a także do marynowania mięsa przed przyrządzeniem.
      Jest najważniejszym z używanych tam dodatków, obok sosu sojowego. Zrobiony jest ze
      sfermentowanych ryb, soli i wody. Za najlepsze uważa się sosy zrobione z pięciu gatunków
      ryb,   m.in. gurami. Surowe ryby z solą w beczkach fermentuje się na słońcu, do stanu
      płynności. Zebrany ekstrakt klaruje się i rozlewa w butelki.
     

      Charakterystyczny zapach i smak, podobne nieco, lecz dużo intensywniejsze niż u solonych
      śledzi. Jest słodkawy ponieważ podczas procesu fermentacji dodawany jest do niego cukier.
      Już kilka kropel sosu rybnego dodanych do innych potraw, zwłaszcza zup i sosów, podnosi
      znacznie ich walory smakowe i podkreśla aromat, łącząc się z pozostałymi składnikami w
      smakowitą całość. Charakterystyczny, gryzący aromat tego sosu łagodnieje podczas
      gotowania.

      Jeśli ktoś polubi jego walory smakowe, to z pewnością sos rybny stanie się często używaną
      przez niego przyprawą.  
      Dzięki swemu Intensywnemu smakowi sos rybny doskonale nadaje się do doprawiania
      i dosalania dań rybnych i mięsnych. Dodajemy go w ostatniej fazie gotowania. Sos dobrej
      jakości odznacza się przejrzystym, brązowym kolorem.


Przepis na azjatyckie mini mielone

        500g mięsa mielonego z indyka
        1/2 ogórka
        kilka liści sałaty
        2 ząbki czosnku
        1 łyżka tartego świeżego imbiru
        1 łyżka + 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
        4 łyżeczki octu ryżowego
        2 łyżeczki sosu sojowego
        1 łyżka sosu rybnego
        szczypta płatków papryki

Zmieszać w miseczce sos rybny, 2 łyżeczki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego i płatki papryki. Odstawić.
Zmiksować czosnek, zetrzeć na tarce imbir, dodać do mięsa. Wymieszać. Dodać olej sezamowy, ocet ryżowy i sos sojowy. Dobrze wymieszać.
Na patelni lekko spryskanej sprayem do pieczenia układać kuleczki uformowane z mięsa, smażyć 5 do 7 minut - tak, żeby były przyrumienione z każdej strony. Z tej ilości mięsa powinny wyjść 24 kuleczki.
Rozłożyć sałatę na talerzach, dodać pokrojony w plastry ogórek. Na każdy talerz nałożyć po 6 kuleczek.
Skropić przygotowanym wcześniej sosem.

 

Brak komentaszy

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Produkt dodany do listy życzeń
Produk dodany do porównania

Uwaga: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany
ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane
w pamięci urządzenia.