Kozieradka pospolita
Opakowanie 100g
Kraj pochodzenia: Indie.
Składniki: 100% kozieradka pospolita.
Alergeny!
Produkt może zawierać różnego rodzaju alergeny, w tej samej fabryce są pakowane różne produkty je zawierające.
Działanie:
Surowiec działa osłaniając i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz (zastosowany zewnętrznie) na skórę, w związku z tym jest stosowany w chorobie wrzodowej i w stanach zapalnych skóry (czyraki, egzemy, ropnie). Nasiona kozieradki mogą również obniżać poziom cholesterolu i cukru we krwi. Kozieradce przypisuje się również właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, rozkurczowe, poprawiające samopoczucie, żółciotwórcze, pobudzające wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, wzmacniające, usprawniające wchłanianie pokarmów, regulujące wypróżnienia, pobudzające regenerację wszystkich tkanek, aktywujące hemopoezę (kozieradka to naturalny aktywator procesów wytwarzania krwinek), mlekopędne, moczopędne, przeciwalergiczne, anaboliczne.
Znaczenie w kuchniach świata:
Spotyka się ją głównie w kuchni hinduskiej oraz w tajskiej. W Jemenie kozieradka jest jednym z głównych składników narodowej potrawy zwanej Saltah, pojawia się ona także często w takich hinduskich i pakistańskich daniach jak: dahls czy mieszance przyprawowej panch phoron.
Kozieradka pospolita to gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Była znana już w starożytnym Egipcie i wykorzystywana przez Hipokratesa.
Jest znana głównie ze swoich właściwości leczniczych:
- działa mlekopędnie
- działa przeciwmiażdżycowo
- zapobiega marskości wątroby
- ma działanie przeciwdepresyjne
- zapobiega zastojom żółci
- działa przeciwzapalnie i przeciwkaszlowo
Mieloną kozieradką można przyprawiać pieczone ziemniaki, gotowaną marchewkę, fasolę, kotlety selerowe, brokułowe, ale także potrawy z jaj i zupy warzywne.
Możemy ją dodać do dań strączkowych, nada dobrego aromatu i ochroni nasz żołądek.
- Termin przydatności
- 2024-02-00
- Cena produktu za 100 gram
- 4,00 zł