Strona wykorzystuje pliki cookies - korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko

Liście limonki, kaffir 25g TAJLANDIA Powiększ

Liście limonki, kaffir 25g TAJLANDIA

Nowy

Wyprodukowano w Tajlandii.

Składniki: suszone liście limonki.

Więcej szczegółów

5,50 zł

Spend 99,00 zł more and get Free Shipping!

Liście limonki kaffir - to jedna z najważniejszych przypraw kuchni południowo-wschodniej Azji, m.in. w kuchni tajskiej. Kaffir nadaje potrawom charakterystyczny i niepowtarzalny,cytrynowy smak i aromat.Przyprawę tę możemy wykorzystać prawie w każdym daniu tajskim, jak i eksperymentować z doprawianiem innych potraw wegetariańskich i wegańskich.Liście limonki są obecne w zupach, sałatkach i daniach z patelni.Dobrze odnajdują się w daniach warzywnych z dodatkiem bazylii, kardamonu, chili, kuminu, imbiru, trawy cytrynowej, kurkumy i mięty, a przede wszystkim – mleka kokosowego.Liście limonki kaffir wykorzystuje się m.in. w pastach curry, a także marynatach do ryb i mięs.

Oto przepis na: Zielone curry rybne

Składniki na dwie porcje:

- ok. 0,4 kg filetów z ryby o białym mięsie

- 1 łyżka oleju arachidowego

- 1 łyżeczka zielonej pasty curry

- 130 ml mleczka kokosowego

- 2-3 liście limonki kaffir

- 1 łyżeczka soku z limonki

- 1 łyżeczka brązowego cukru

- pół czerwonej papryczki chilli

- 1 szklanka pokrojonej na kawałki fasolki szparagowej

- pół szklanki bulionu rybnego lub wody

- sól

Rybę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej arachidowy, a gdy będzie gorący dodać zieloną pastę curry. Dokładnie wymieszać i smażyć przez ok. minutę. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać i gotować przez kilka minut, aż zgęstnieje. Dodać wodę, cukier i sos z limonki. Zagotować, dodać fasolkę, liście limonki, posiekaną papryczkę chilli, chwilę pogotować. Ewentualnie doprawić szczyptą soli. Dodać kawałki ryby i gotować, aż ryba i fasolka będą miękkie. Podawać z ryżem. Smacznego.

Napisz opinię

Pasta krewetkowa 100g

Pasta krewetkowa

Opakowanie 100g

Składniki: krewetki 65%, sól, cukier, wzmacniacz smaku E621, E631, E627.

Kraj pochodzenia: Tajlandia