Sos sojowy słodki przyprawowy, delikatnie pikantny
Opakowanie 250 ml
Wyprodukowano w Holandii.
Składniki: melasa, woda, sól kuchenna, hydrolizat białka sojowego, barwnik (E150c), zagęszczacz: E466, kwas cytrynowy (E330), konserwant: E211, przyprawy aromatyczne
Wartości odżywcze w 100ml produktu
wartość energetyczna 789kj/186kcal,
tłuszcze 0,7g (w tym nasycone 0,34g),
węglowodany 42g (w tym cukry 40g),
białko 2,9g, sól 5,9g.
Ketjap Kental to ciemnobrązowy indonezyjski sos sojowy o słodkim, lekko pikantnym, przyprawowym smaku.
Używa się go do marynat oraz do przyprawiania indonezyjskich dań.
Jest szczególnie smaczny z pieczonymi / grillowanymi warzywami, pasuje do wszystkich dań mięsnych i drobiowych.
Idealnie podkreśli również smak owoców morza.
Sos sojowy jest sosem wytwarzanym z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soi. Jest podstawową przyprawą w kuchni azjatyckiej, kojarzoną w Europie głównie z sushi.
W Japonii produkuje się sześć odmian shōyu:
- koikuchi shōyu, podstawowy sos sojowy z 50% ziarna soi i 50% ziarna zbóż;
- usukuchi shōyu, jasny, słony sos o krótkim czasie dojrzewania;
- tamari, ciemny sos ze 100% soi, dobrze zharmonizowany z sashimi;
- saishikomi shōyu, dwa razy przetwarzany, esencjonalny, przede wszystkim do sushi i sashimi;
- shiro shōyu, "biały", słodki z dużym udziałem ziarna zbóż;
- kanro shōyu, produkowany w sposób tradycyjny sos z Yanai w prowincji Yamaguchi.
Podstawowymi rodzajami sosów chińskich są:
- sos jasny, (light), nadający się przede wszystkim do przyprawiania gotowych potraw;
- sos ciemny (dark), gęstszy niż light, "dojrzewa" dłużej; przeznaczony do gotowania i marynowania.
Słodki smak sosu Ketjap sprawia, że jest on fantastyczną marynatą do mięsa na grilla.
- Termin przydatności
- 2024-01-12
- Cena produktu za 100 ml
- 3,20 zł